I morgen blir kostdoktorns bok utgitt i Sverige. Allerede før den kommer ut, har den vært en suksess. Forhåndssalget har gjort at den toppet salgslisten allerede før jul.
Om forfatteren:
Som ung og nyutdannet lege får Andreas Eenfeldt øynene opp for at dagens kostråd ikke skaper friskere mennesker. Eenfeldt begynner å lese litteratur om naturlig kost og starter sin blogg, Kostdoktorn, for tre år siden. Den er nå Sveriges største helseblogg.
Om boka:
Andreas Eenfelt viser med sin bok at han har en drøm og en visjon: å starte en revolusjon som skal få oss til å spise oss friskere. Mange av dagens sannheter om mat analyseres og knuses i Eenfeldts bok. Han skriver selv at boka er skrevet for deg som kan ta til deg nyheter, som kan frigjøre deg fra foreldete idéer.»
Det som i aller størst grad skiller denne boka fra andre bøker som er utgitt innen lavkarbo / LCHF, er at Eenfeldt går så dypt inn i det som fins av forskning og materiale. All ære til andre forfattere, men i Matrevolutionen hentes ny og gammel forskning fram, og blir grundig gjennomgått.
Boka er delt inn i tre deler: Bakover, Framover og Guide. Særlig delen Bakover er bokas store styrke. Eenfeldt går grundig til verks, og viser og forklarer grunnlaget for dagens kostråd. Han viser til tre store endringer som er skjedd i vårt kosthold i nyere tid: jordbruket som innførte stivelse i vår kost, den fabrikkfremstilte, næringsfattige maten, og til sist fettskrekk som fikk oss til å spise mer av de to foregående.
Dette er de tre punktene som har fått oss til å spise oss syke og fete.
Kostdoktorns kostråd:
Hovedsaklig skal vi unngå sukker og stivelse. Vi skal spise naturlig fett, både det som fins i fisk, avokado og nøtter, men også den som fins i kjøtt, smør, egg og fete meieriprodukter. Basisen i kostholdet bør være fisk, kjøtt, smør, egg og grønnsaker. For vektnedgang og stabilisering av blodsukker, får du tydeligst effekt av å gå lavt på karbohydratene. Men Eenfeldt anbefaler at enhver prøver seg fram, og sier også at mange klarer seg fint med moderate mengder karbohydrater i kosten. Sukker og stivelse er det viktigste å unngå.
Om kosthold og sykdommer
Andreas Eenfeldt gjennomgår våre moderne livsstilsykdommer og tar for seg forskning og kosthold knyttet til disse. Hvis du selv har, eller har noen i din nærhet med diabetes, hjerte- og karsykdom, kreft, PCOS, høyt blodtrykk og/ eller fedme, vil du kunne finne grundige svar på hvordan kosthold påvirker disse sykdommene.
Et eksempel: Eenfeldt viser til en stor studie, Women’s Health Initiative, publisert i 2006. Studien gikk over 8 år, og delte 50 000 kvinner inn i to grupper. Den ene gruppen skulle spise som før, mens den andre spiste fettfattige lightprodukter, frukt og grønt samt mosjonerte mer. Etter 8 år viste undersøkelsen at disse kvinnene ikke var friskere enn kontrollgruppen. De hadde ikke færre tilfeller av kreft, eller hjertesykdom. Et par tusen kvinner med hjertesykdom inngikk i studiet. Resultatene viste at de var blitt sykere av å spise fettfattig. Eenfeldt viser til at det å spise fettfattig, ga 26 prosent ØKT RISIKO for å få hjerteinfarkt eller slag for allerede hjertesyke.
Hvem bør lese denne boka?
Du bør lese denne boka hvis du ønsker en grundig gjennomgang av forskning og teorier bak et lavkarbokosthold. Du bør lese den hvis du av og til kommer til kort når noen spør deg hvorfor du spiser som du gjør.
Du bør lese boka hvis du ønsker å spise deg energisk og treningsglad, og vil forebygge sykdom.
Hvis du har en lege som er uenig med deg i ditt lavkarbovalg, bør du låne denne boka til legen din.
Hvis du er helsepersonell/ personlig trener osv, bør du lese denne boka, fordi du kommer til å få pasienter og kunder som spiser lavkarbo.
Eenfeldts drøm er at vi skal få en matrevolusjon. Jeg tror at han får et fabelaktig 2011, og at Matrevolusjonen ikke kan overses!
Jeg har skrevet om Eenfeldts foredrag her. Eenfeldt anbefaler å ta D-vitamin, det har jeg skrevet om her.
Matrevolutionen kan bestilles på svensk via www.kostdoktorn.se. Lille Måne forlag utgir boka på norsk senere i år.
Spennende! Denne må jeg nok lese:)
Ja, den er verdt å lese! Jeg, som har fulgt bloggen hans lenge, og har sett foredrag, fikk noen aha-opplevelser og klumper i magen, særlig grunnet det som har med forskning å gjøre!
Tror nok jeg må få tak i denne boken en gang. Det traff meg litt da du skrev dette: «Du bør lese den hvis du av og til kommer til kort når noen spør deg hvorfor du spiser som du gjør». Får jo flere ganger beskjed om å «begynne å spise normalt igjen, dette er ikke bra for deg». «Begynn å spis igjen, slutt med dette strevet». hmm..
Dessuten er jeg jo generelt interessert i dette! 😉
Det er veldig greit å kunne henvise til noe og noen med tyngde! Jeg får stadig spørsmål om jeg fortsatt driver med «den dietten.» Det er lettere å forklare og å bli hørt når man har mer kunnskap om emnet!
Den skal jeg lese når den kommer på norsk!
Så spennende at du vil det! Spent på å høre hva du synes!
Hei ! Var inne på nettstedet du foreslo i Oktober, for å bestille D vitaminer. På boksen sto det D3 og så ennerledes ut enn din. Er det de samme, men i «ny» boks ? Fant ikke de som du hadde på bildet.
Det er D3-boksen du skal ha 🙂 Supert at du spør!
Gleder meg til boka kommer på norsk!
Du kan jo ønske deg den i bursdagsgave, mamma!
Spennende saker dette!
Kjenner jeg bare blir mer og mer nysgjerrig. Ikke minst blir jeg så glad og trygg for at jeg nå har funnet noe som er riktig for meg og min kropp.
Å, så fantastisk, Lisbeth! Håper jeg får høre mer om det! Du er hjertelig velkommen til å skrive et gjesteinnlegg, om du har lyst til å fortelle litt 🙂
Blir nok ikke noe innlegg;-).
Skal bare følge nøye med på deg og det du skriver. Du skal vel ha foredrag også etterhvert:-))??
🙂 Tanken er at Line (Lilalife) og jeg skal ha kurs 😉 Teori fra Line, kåseri fra meg – og matlaging og baking!
Bra oppsummering – veldig bra faktisk! Du har fått en ny leser av bloggen din… 🙂
Tusen hjertelig takk. Svært hyggelig å få en kommentar for selve oppsummeringen! Velkommen!
Tilbaketråkk: Första norska recensionen | Kostdoktorn.se
Trevligt att smörgåslandet Norge vaknar till en aning och din recention av boken kommer säkert att hjälpa till…………
Vi kommer etter! Jeg synes mange er interesserte, men mange tror nok at det ikke går å leve godt uten brød, ris og pasta…
Jeg sliter litt med å forstå dette (har ikke lest boken):
Jeg ser ikke dette resultatet ut fra studiens abstract?
http://jama.ama-assn.org/content/295/6/655.abstract
Ser man på oppsummeringsartikkelen, så sier den følgende:
http://www.whi.org/findings/dm/dm.php
Har han en referanse til denne påstanden da jeg ikke klarer å finne noe om dette på nettet?
Jeg har lånt ut boka mi, så jeg får ikke sjekket det. Han henviser til undersøkelsen flere ganger, og skriver mer om akkurat det du lurer på. Han har vært svært grundig i sin måte å gå gjennom undersøkelser på, og konklusjonene som er tatt i undersøkelsene han gjennomgår.
Beklager at jeg ikke får svart deg bedre! Boka er på turné blant familie og venner!
Tilbaketråkk: LCHF-bok: Matrevolutionen! | En Sunn familie!
Tilbaketråkk: Hipp hurra! | Fristende lavkarbo