LCHF/lavkarbo: Retningslinjer

Da jeg la om kostholdet, fulgte jeg en ganske strikt LCHF – linje. Dette står for LowCarbHighFat – eller lavkarbo-høyfett, om du vil. Ut med margarin, lett-rømme, lett-melk og inn med smør, seterrømme og fløte. Ut med alle varer som inneholder mer enn 5 gram karbohydrat per 100 gram vare. Inn med egg, grønnsaker som vokser over jorden, rent (men gjerne fett) kjøtt og fisk. Stikkordene er ren, naturlig mat med få karbohydrater.

Denne folderen oppsummerer det hele: http://www.lchfnorge.no/lavkarbo3minutter.pdf

Det viktigste som står der, er dette:

Du kan spise:

– Egg i alle former, kokte, stekte, eggerøre, omelett. Så mange du vil – hver dag.

– Fisk og skalldyr. Gjerne fet fisk som makrell og sild er suverene valg. Ikke paner fisken.

– Kjøtt, lam, vilt, svin, storfe, bacon, kjøttdeig, medister. Ikke skjær bort det viktige fettet.

– Fugl, kylling, kalkun, and, vilt, grillet, stekt i panne, gryte og stekovn. Behold skinnet.

– Innmat, lever, nyrer, osv.

– Sauser, dressinger, majones, olivenolje, kokosolje (cocosa). Ikke fettfritt eller fettredusert. Bernaisesaus, Hollandaise, les på forpakningen eller lag selv. Det er lett å lage saus!

Spis når du er sulten, og spis deg mett!

I tillegg er dette viktige ord:

Unn deg til fest:

(Når og om det er fest bestemmer du selv, men vektnedgangen kan kanskje stoppe opp.)

– Mørk sjokolade: Minst 70 % kakaoinnhold

– Alkohol: Tørr vin rød/hvit, whisky, cognac, drinker med sukkerfritt blandevann.

– Nøtter: Valnøtter, paranøtter, mandel, macademia

– Snacks: Bacongull, baconcrisp (knust fungerer også fint som panering).

Mitt kosthold:

Jeg har stor sett fulgt dette. I perioder har jeg spist mye egg, i andre perioder har jeg spist mye cottage cheese. Jeg stresser ikke med å få i meg nok fett, jeg spiser det jeg har lyst på innenfor de matvarene jeg velger å spise.

I perioder spiser jeg for mye mørk sjokolade og nøtter. Jeg elsker begge deler, rett og slett. Det kan se ut til at magen min reagerer på mørk sjokolade, men jeg spiser det stadig i helgene likevel 😉

Hvis jeg blir invitert bort, spiser jeg det som serveres. Derfor vet jeg at både mage og hud reagerer kraftig på mel. Litt potet og gulerøtter går fint. Jeg prøver å lytte til kroppen, å kjenne etter hvordan den reagerer på ulike mattyper.

Hvis jeg spiser noe som inneholder for mange karbohydrater for meg, merker jeg det raskt ved at jeg blir rastløs og fysen i kroppen. Hvis jeg spiser for lite fett, blir jeg lett slapp. Hvis jeg spiser noe kroppen ikke tåler så godt, sier den gjerne fra med mageknip og/ eller eksem. Herlig!

Jeg spiser ikke like strikt nå som i starten, men jeg holder meg helt unna mel (med et par unntak som sagt), sukker og margarin. Jeg tenker at det er en helt naturlig prosess. Det er iallfall en bevisst prosess hos meg, for å skape et balansert, livslangt kosthold.

Reklame

47 svar til LCHF/lavkarbo: Retningslinjer

 1. Gro sier:

  Er det virkelig så enkelt? Jeg prøver akkurat hva du gjør men etter å ha gått ned noen kilo, sniker de seg sakte på igjen. Fortvilende……Skal jeg nå kutte fett eller legge til mer… skal jeg se på kalorier også eller ikke….vanskelig
  Trodde jeg hadde funnet det ultimate kostholdet, men ser at dette som alle andre råd også er veldig vanskelig.

  • Det var synd at du har denne opplevelsen! I forhold til kalorier, vet jeg at f eks Annika Dahlqvist foreslår at man ligger på 1300 kalorier i en vektnedgangsfase. Andre, som Skaldeman, mener at man ikke trenger å se på kalorier før de siste, tøffeste kiloene. Det jeg lurer på, er hva gjør du når du har gått ned noen kilo og de begynner å snike seg på igjen? Dette har iallfall vært min utfordring, at når jeg har gått ned noen kilo, så belønner jeg meg selv med å slappe av litt mer i forhold til kostholdet. Du vet, spist litt mer mat generelt, spist litt mer karbohydrater… Og vips, sniker kiloer seg tilbake.
   Velkommen hit, forresten!

   • Gro sier:

    Takk:) Vet det ikke er karbohydrater iallefall. Nærmeste jeg kan tenke meg er fett inntaket, mulig det har blitt lavere. Nå skal det jo sies at det er de siste vanskelige kiloene jeg sliter med, og kunne vel godttatt å ha de, mot at jeg slapp å tenke trening, calorier, lite og ofte men nok mat osv, men spise når man var sulten (som det blir sagt overalt)er jo mer fristende.

   • Jeg var egentlig i gang med å godta de siste kiloene, men så løsnet det litt likevel, så nå har jeg tatt fram målvekta i mitt indre 😉 Jeg må tydeligvis ha et øye på kaloriene og trene 😉

 2. Silje sier:

  Jeg har spist stort sett det du skriver. Utenom snacks og innmat og sauser. Siden jeg ikke er noe særlig glad i det. Spiser jeg saus så er det hjemmelaget fløtesaus. Og jeg går ikke ned et gram jeg :O så detta skjønner jeg ikke mye av.

  • Det var synd å høre! Er du sikker på at du skal ned i vekt, da? Hvis du bare har et par kilo for mye, kan det være at kroppen din er fornøyd 🙂 Ellers er det vanskelig å si noe når jeg ikke vet mer. I utgangspunktet vil jeg helst ikke gi så mange råd, ettersom jeg kun har egen erfaring og ingen utdanning innen dette. Still meg gjerne konkrete spørsmål, men hvis du vil ha sakkyndig hjelp, kan du henvende deg til Line Holdal, på bloggen http://www.lilalife.no.

 3. Silje sier:

  Nei jeg skal vel kanskje ikke ned i vekt. Er vel det som er problemet.. 🙂 er liksom to tre kg kanskje. Men det er vel ikke noe å mase om. 🙂 Men syns det er greit å leve litt lavkarbo likevel

  • Lavkarbo er bra uansett 😉 Mange må følge litt med på kaloriene selv om de spiser lavkarbo for å «ta» de siste kiloene. Eller så kan man la kilo være kilo, og forme kroppen med styrketrening!

 4. Silje sier:

  ja har begynt å forme kroppen med styrketrening i steden. Har mer resultat der 🙂

 5. Silje sier:

  Jeg har et eget program jeg følger. Som tar for seg alle muskelgruppene. Tar ca to timer å gjennomføre og så har jeg 30 min kardio etter det. Gjør det tre ganger i uka. Får jeg ikke tid, så deler jeg det opp og da går det over flere dager enn tre.

 6. Silje sier:

  Ja jeg vet.. Fungerer bra det, men det er tøft. Jeg har holdt på med kardio for seg selv før jeg også. Uten noe særlig styrke. Eneste jeg fikk ut av det var god kondis. Merket ikke noe på kroppen ellers. Så jeg skjønner ikke stort.

 7. Silje sier:

  Ja det merker man 😛 Jeg fant ut at jeg hadde gått ned i cm rundt magen, så da har jeg fått til litt da utenom å vite det selv 😛

 8. anonym sier:

  Hei

  Jeg lurer på en ting angående dette kostholdet.Jeg er veldig overvektig og har hjerteproblemer i familien.Derfor er jeg ganske skeptisk til å ha så mye usunt fett i kosten.
  Spiser i dag ikke brød,pasta,nudler,brød,ris,mais,druer,bananer,men spiser bønner,linser,knekkebrød,omelett/egg,magert pålegg,nøtter osv

  Det jeg lurer på er om jeg kan spise lavkarbo ved å kun øke det sunne fettet i kosten,og ikke det usunne? Noen sier jo at det usunne fettet ikke er farlig,andre sier det er det.Da blir det ikke så lett å vite hva som stemmer,og jeg tar ingen sjanser siden jeg har hjerteproblemer i familien min.Takk på forhånd for svar!

  • Hei! Det er viktig for meg å ikke gi direkte råd, fordi jeg synes ikke det er riktig at jeg som kun har egen erfaring og ikke faglig bakgrunn, skal gjøre det. Men: Min far hadde hjerteinfarkt for mange år siden. Min mor, som er utdannet sykepleier, leste grundig om lavkarbo-høyfett i forhold til hjerteproblemer før mamma og pappa la om kostholdet. Pappa har vært fulgt opp av lege, og har flotte resultater på alle tester.

   Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, har gjennomgått forskning på fett, og også fett i forhold til hjertesykdom. Jeg har skrevet om boka hans her, den kan bestilles fra Sverige. Ellers kommer den på norsk senere i våres. Han mener at mettet fett er sunt fett, og at det beskytter mot hjertesykdom. Det mettede fettet fins i naturlig mat, mat som fins i vårt opprinnelige kosthold. Jeg anbefaler deg å lese litt på hans blogg. http://www.kostdoktorn.se Her er en direkte link til blogginnlegg om hjerte og karsykdommer.

   Line Holdal, som har bloggen Lilalife, er utdannet ernæringsterapeut, og kan gi deg grundigere svar – og svar med faglig bakgrunn. Jeg ønsker deg lykke til, og fortell meg gjerne hvordan det går med deg!

   • Hvilken utdanning har hun hvis hun kaller seg ernæringsterapeut? Grunnen til at jeg spør er at en som har gjennomført master- utdanning i ernæring heter «ernæringsfysiolog». Hvis en som er ernæringsfysiolog vil jobbe med å lage dietter for enkeltmennesker, må de ta videreutdanning og bli det som heter «klinisk ernæringsfysiolog». En ganske lang utdanning, altså. Det er ikke sikkert du vet hva slags utdanning hun egentlig har, men siden du anbefaler henne var det greit å høre.

   • Hei du:) Jeg klarer ikke se hvem det refereres til? Hvis du kan skrive navnet (det er et rotete system for å bla i kommentarer, så det kan hende det er derfor jeg ikke ser det). Men hvis jeg har kalt noen ernæringsterapeut, så gjetter jeg på at det er en med utdanning i Ernæringsterapi fra Tunsberg Medisinske Skole, og at vedkommende er ernæringsfysiolog i tillegg. Men skriv navnet, så kan jeg svare bedre 🙂

 9. Karoline sier:

  Takk for en fantastisk blogg.

  I likhet med en som har skrevet over er det kun 2-3 kg jeg vil få av. Startet på LCHF i går.. Noen spørsmål 🙂
  Er yoghurt naturell noe som absolutt bør elimineres?
  Gjelder det også de nøttene du ikke ramser opp (feks cashew)?
  Hvordan forholder du deg til salt?
  Er regelen at grønnsaker som dyrkes under bakken er nei-mat?

  Hjertelig takk for svar (men vent gjerne til etter påske!)

  – Karoline

 10. Wibeke sier:

  Heia, bra blogg!
  Jeg har også stoppa i vektnedgangen, enda jeg bare er halvveis, har minst 10 kg igjen. Lurer på, inngår ikke ost i kostholdet ditt? Hva med frukt/ bær? Jeg får så innmari lyst på litt frukt av og til, syns det er kjipt å aldri spise noe.. En annen ting jeg er usikker på: Kunstige søtningsmidler – aspartam, cyclamat, osv – virker dette inn på matopptaket på noe vis, eller er det bare tull? Jeg vet hva ulike eksperter sier (motstridende), men hva er folks ERFARINGER?

  • Hei, Wibeke! Jeg er jo ikke fagperson, så jeg vil ikke gi råd. Men jeg kan fortelle om mine erfaringer!
   Jeg spiser masse ost! Særlig castello white, en mild brie-lignende ost. Og å stappe i meg vanlig gulost mens jeg lager middag, er jeg ganske god til 😉 Jeg spiser bær! Noen dager spiser jeg tyrkisk yoghurt med bær til frokost. Ellers legger jeg inntaket av bær til etter treningsøkter. Jeg er allergisk mot svært mye frukt, men lager av og til fruktdesserter. Jeg ville nok valgt å spise frukt rett etter trening, da kroppen godt kan ta i mot litt karbohydrater uten at de lagres som fett på kroppen.

   I den perioden jeg gikk ned i vekt, brukte jeg kunstig søtning, og drakk pepsi max et par ganger i uka. Nå har jeg imidlertid kuttet drastisk ned, fordi jeg ikke vil ha mer av det i kroppen. Hvordan kan kunstige produkter være bra for en naturlig kropp 😉

   I forhold til vektnedgang… Jeg – og mange med meg – MÅ kutte ned på matinntaket også for å gå ned i vekt, iallfall etterhvert. Sånn er det bare 🙂

 11. Tilbaketråkk: Lavkarbo « HQ skriver om saker og ting han muligens ikke har peiling på

 12. Groo sier:

  Takk for en fin blogg:)
  Har holdt meg til LCHF i snart fire uker nå, kun de magiske første vann kiloene har forsvunnet, men stresser ikke med det. Tenker kroppen trenger litt tid til å omstille seg fra høykarbo kosthold som den har hatt i alle år 😉 Er nå 74,5 kg og 167 høy…håper å lande på 67-68 kg til slutt, er vel 17 år siden eg var der sist… Kjenner kroppen min trives bedre med dette kostholdet, og søtsuget er nesten helt borte. Spiser en VIVIL drops iblant, og drikker endel Fun Light og Pepsi Max iblant. Har og kjøpt inn Atkins barer og «cookies» fra healthsmart food på Iherb, kjekt å ha til lørdagsgodt og til å putte i tursekken…når de andre tar en stripe kvikklunsj eller en lefsebit har eg og noe å kose meg med til bålkaffen.
  Ellers inneholder kosten min ca 70-75% energi fra fett, 20-25 fra protein og ca 5 fra Karbo…ligger på 1500-1700 kcal om dagen, bruker diett.no for å holde oversikt over energifordelingen. Er glad i nøtter, så bruker vel 25-50 gram om dagen, paranøtter og valnøtter helst:) veldig godt å hakke og drysse over litt tyrkisk yoghurt…søtet med to dråper vaniljestevia.
  Er i kestose for tiden…hadde et lite «utfall» i tre dager etter en fest.. skal prøve å holde meg i kestose en stund for å se om kiloene begynner å forsvinne.
  Har ligget brakk med treninga noen mnd, men er back on track nå, prøver å fordele styrke og kondis …skal avgårde på Corebar trening idag, trenger virkelig sterkere rygg…er kokk og står hele dagen på harde gulv.
  Kjekt å lese andre sine erfaringer og få masse gode tips om mat. Så takk igjen:)

  • Linsa sier:

   Hei og hopp!
   Jeg har gått på Lavcarbo siden januar 2010, og gikk vel egentlig mest ned de to første ukene….6 kg rett ned. I løpet av de neste mnd har jeg gått ned ca 3-4 kg til, men mangler de magiske 5 kg før jeg når målet. Jeg er heller ikke en utdannet person innen ernæring, men tenkte jeg kunne tipse deg om hva JEG gjorde feil…jeg tror jeg gjorde feil ihvertfall:
   1. Fått i meg FOR lite fett i form av Cocosa, Udo`s Choice, Oliven olje etc. Viktig å pøse på med riktig fett, slik at meieriFETTET ikke «harskner» i kroppen. Magnesium tilskudd og BetaGlukan har jeg fått tips om som viktige tilskudd, og føler at dette funker på meg. :o)
   2. Disse Barene har vel ganske mye karbo, hvis du leser på pakkene (Har ikke en for hånden, da jeg har sluttet med de). De har en del kunstig tilsetninger og gjør bare at du faktisk blir mer fysen på digg…..dette er hva JEG opplevde, og dette er blitt myyyye bedre etter at jeg sluttet med de. Tar Paranøtter istedet, hvis jeg må ha noe mens jeg jobber og ikke har tid til å spise.
   3. Tok ikke ett glass vin, men gjerne TO istedet og vips – ute av Ketosen.
   4. Drikk masse vann!!
   5. Styr unna mest mulig kunstig søtstoff.(Jeg kjenner at jeg får en del vann i kroppen av dette ihvertfall)
   Lykke til!

 13. Jill sier:

  Heisann!

  Jeg har lyst å prøve å få et lavkarbo-kosthold, men jeg er litt usikker på åssn dette egentlig fungerer. Hater å gå i butikken, føler at jeg ikke vet noenting om hva som er bra, hva skal jeg handle etc. Er det meningen, sånn til middag f.eks, at man skal spise kun kjøtt, saus og grønnsaker? Jeg har alltid enten potet (i alle former), ris e.l. til.. Fins det noe som kan erstatte dette? Hva med f.eks. couscous? Eller blir det i samme bane..?
  Ettersom jeg elsker dressinger, rømme osv, så regner jeg med dette kostholdet kommer til å passe meg ypperlig. 😉 Går det greit å bruke creme fraiche istedenfor rømme, så lenge det ikke er lett-produkt?
  Ellers så kommer jeg til å følge deg og denne bloggen framover. Oppdaget deg først idag, så det er mye jeg har å lese, ser jeg. hehe..

  Ønsker deg, og alle andre, en kjempefin dag og uke!

  • Hei, Jill! Hvis du ser øverst på menylinjen, så står det tips til omlegging av kosten, og retningslinjer for lavkarbo. Der får du nok en del svar. Til middag spiser jeg grønnsaker, kjøtt/fisk/fugl og en fettkilde som smør, kokosolje, creme fraiche, rømme, avokado eller lignende. Les litt først, her og på lavkarbo.no, så kommer dette til å gå kjempefint! Grønnsaker erstatter ris/potet/pasta/coucsous 🙂 På lchf-bloggen fins det et hav av gode oppskrifter!

   Takk i like måte! Lykke til 🙂

 14. Bente sier:

  Hei 🙂
  Jeg har gått på Ketolysekuren i 3-4 uker nå og er strålende fornøyd, bortsett fra at vekta ikke rører på seg. Noe gjør jeg sikkert galt, mulig jeg får for lite fett og for mye protein… Eller drikker for mye kaffe. :/
  Uansett, jeg er veldig glad i ost og kjeks, men kan jo ikke spise kjeks lengre. Har prøvd med ost på selleristang, men sellerien er så sterk i smaken at den «dreper» smaken av osten. Har du noen tips til hva jeg kan erstatte kjeksen med, og som inneholder minimalt med karbo?

 15. Therese sier:

  Hvorfor kan man bare spise nøtter ved spesielle anledninger? Jeg trodde det inneholdt masse bra fett jeg?

 16. Pernille sier:

  Hei!
  Utrolig mange bra oppskrifter og tips her, gleder meg til å begynner på julebaksten, og ble kjempe glad når jeg så dette, ettersom jeg vurderte å vente med å bytte over til LCHF livsstil etter jul.

  Men det jeg lurte på:
  F.eks på oppskrifter som lavkarbobrød, så skal dette lages på frø. Men ta for feks linfrø som inneholder 34 karbohydrater per 100 gram, hvordan blir dette lavkarbo? (Siden det inntrykket jeg har fått, etter å ha lest ganske mye er at man ikke skal spise matvarer som inneholder mer enn 10 gram karbo per matvare…) Det er så mye informasjon som er veldig forskjellig både på nett og i bøker, at det er veldig forrvirende!

  Takk for masse masse inspirasjon!!

  • anncha sier:

   Det er flere type korn som har en del karbohydrater i seg, men som ikke lagres i kroppen. Kornene blir ikke brutt helt ned, de hjelper bare fordøyelsen i gang. Så man kan fremdeles være i ketose. Bare å google det så finner man sikekrt svar:)

  • Lina sier:

   Hei Pernille! Tror jeg vet hva denne misforståelsen grunner i. Tipper jeg riktig har du kjøpt linfrø fra RIMI, der de angir 34 g karb per 100g. Dette er feil. Linfrø inneholder 0 g karb per 100 g, noe du vil finne på alle andre pakninger med linfrø. På RIMI sine pakninger kan det se ut til at de har satt fettprosenten på karbohydratplassen.

 17. Mia sier:

  Hej Cecilie 🙂

  Tack för en inspirerande blogg! Tror det blir lite LCHF bakning innan jul 🙂 Speciellt Bounty såg vääääldigt gott ut 🙂
  Äter inte strikt LCHF, men jag undviker socker och vitt mjöl, som jag får ont i magen av. Väldigt kul att få lite inspiration till godsaker utan socker!!! 🙂
  Lade om mina matvanor för bara 2 månader sedan och jag känner mig som en helt ny människa. 8 kg lättare, massa mer energi och en positiv känsla i kroppen!

  Din bok hamnar på min önskelista till Nissen 🙂

  Kram från Mia, svensk jenta på norges västkust 🙂

 18. Marit Serine sier:

  Jeg er en jente på 18 år som har litt lyst til å prøve lavkarbo. Ikke fordi jeg skal ned i vekt, men fordi jeg har lyst til å prøve å få en sunnere livsstil. Jeg har spist utrolig store mengder godteri og sukker, og lider av selvdiagnotisert sukkeravhengighet. I tillegg legger jeg merke til at jeg får vondt i magen o.l. når jeg spiser for mye «melmat» som kaker og lapper o.l.. Jeg prøver nå å finne ut om dette med lavkarbo faktisk er noe for meg, og syns at bloggen din var til god hjelp når det gjelder informasjon rundt dette. Tror du at det å kutte ned på karbohydratene kan hjelpe meg med dette, eller er lavkarbo i hovedsak for folk som vil gå ned i vekt eller, for å sette det litt på spissen, vil ha oppmerksomhet? Og et spørsmål til, er man nødt til å kutte ut poteter og pasta hundre prosent for å kunne si at man går på lavkarbo?

  • Det er ikke hovedsaklig for å gå ned i vekt! Det er for å få bedre helse 🙂 Og – du som meg – å bli kvitt sukkeravhengighet. Først og fremst skal du spise rent kjøtt/fugl/fisk, grønnsaker, smør, fløte, avokado, tyrkisk yoghurt, bær og lignende. Så kan du lage kaker og snopet mitt som kos. Mange som spiser moderat lavkarbo spiser litt potet og ris (bedre enn pasta). Jeg tror at et sukkerkutt samt å redusere karbene vil hjelpe deg masse!! Men husk – du skal spise deg mett, og du skal spise fett 😉 Lykke til!

 19. Bo sier:

  Hei, jeg spiser ganske strikt lavkarbo og syns det har forbedret helsen sånn generelt. Jeg sliter med å få bort magen, men ellers føles den bedre enn på lenge. Det jeg lurer på er hvor mye mettet fett man egentlig bør få i seg. Jeg klarer ikke å spise fettet på koteletter etc. uansett hvor mye jeg vil…og melkefett er omdiskutert og jeg får ikke tak i økologisk fugl her jeg bor som jeg krever, før jeg spiser det. Litt kokkosfett i ny og ne men hva bruker jeg det på, der jeg brukte det på brødskiva før? Ellers spiser jeg nøtter og avokado når jeg finner noen gode, og kjenner jeg begynner å bli litt mettet på stekt krydret kjøtt. Vel, altså føler jeg at jeg presser meg videre, men ang fett spesielt, skulle jeg fått noen råd. På forhånd takk.

 20. Kanskje ikke lavkarbo er den ultimate dietten siden mange har problem med å holde vekta. Til og med de fremste forfekterne denne dietten sliter:

  http://helplantekost.wordpress.com/2012/11/24/diett-guruene

  • junnnights sier:

   … Ultimate diett? Om en spiser den mest ekstreme versjonen så kan jeg godt skjønne det dukker opp problemer. Kostholdet krever en viss… selvbeherskelse… og en viss viten (og interesse) angående de produktene en putter i seg. Noe som gjør kravet til selvbeherskelse enda høyere etter hvor strengt en spiser … og er derfor ikke noe som passer for alle. Selv spiser jeg vel moderat LCHF kosthold og det faktum at det finnes kakeoppskrifter/snop forteller meg at det er noe jeg kan leve med. Hender jeg legger til noen lav GI produkt (som potet… og pølser en gang i blant – og vanlig rømmegrøt, og groveste brød alternativt) når jeg ikke er hjemme. Er liksom… unødvendig å gjøre ting for vanskelig når en skal på besøk hos andre. … En av de største vanskelighetene er egentlig det faktum at en MÅ skille mellom lchf kost og karbohydrat rik kost… ellers kan en ende opp spise en utrolig mengde kalorier i ett eneste måltid (og dermed gå opp i vekt igjen).

   For min egen del… spiser mer grønsaker enn jeg noen gang har gjort, og brød grovt nok at jeg før tenkte på dem mer som ‘murstein i magen’ enn noe spiselig. Gått ned en del kg (har ikke en ‘vekt-kontroll-bok som registrerer hva jeg veide når – men vet at jeg har gått ned rundt 10-15 kg…) og har gått ned noen kjolestørrelser :D. … Er så mye enklere å si ‘nei’ til meg selv når jeg allerede vet det ikke engang er en del av kostholdet… og at det finnes bedre alternativ uten masse sukker eller hvetemel+, som en kan lage hjemme. Blir jo faktisk mest hjemmelaget mat siden de fleste ‘ferdigmatprodukter’ inneholder både ekstreme mengde karbohydrater i tillegg til kjemikalier/stoffer++ jeg ikke vil tenke over. Er mye mer klar over hva jeg spiser og hva maten inneholder (og ikke paranoid over det da), teller bevisst ikke kalorier. … så… er det for alle? Nei. Selv om de fleste ville ha hatt fordeler ved å kutte på karb’ene og å lage mer hjemmelaget mat, men for oss det passer for er det absolutt perfekt.

 21. Heidi sier:

  Ironisk nok er det FETT som sørger for diabetes, ikke sukker. Lavkarbo øker sannsynligheten for insulinresistanse, det er derfor diabetikere får beskjed om å kutte ned/ut fett.

  Animalsk protein øker også sannsynlighetene for kreft, overvekt og hjerte-karsykdommer.

  Det er en grunn til at man sier «fem om dagen» og snakker om FRUKT OG GRØNT, ikke kjøtt. Lavkarbo gjør det kanskje tynn på utsiden, men det tetter blodårene og ødelegger kroppen.

  Spis vegetabilsk. Har dere noen gang hørt om noen som har blitt feite av å spise grønnsaker?!

  • Hei, Heidi. Jeg har godkjent kommentarene dine, men går ikke inn i diskusjon. Du og jeg har ulike meninger, spesielt om hva lavkarbo er. Det respekter jeg, og lar det være med det.

 22. Rannvá sier:

  Er Lavkarbo og LCHF det samme?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s