Kjære organisasjonen Voksne for barn

Nb: her brukes det ironi.

Jeg har oppdaget at dere har en sms-aksjon nå før jul. En av mine Facebook-venner har visst trykket liker på dette, og dermed fikk jeg det hele opp på min feed. I den anledning har jeg noe jeg gjerne vil ha sagt, jeg holdt nemlig på å sette min kaffe latte i halsen.

I reklamen deres står det å lese en uttalelse fra en fattig jente som velger å legge seg sulten slik at hun heller kan ha brød til matpakken dagen etter. Dette betviler jeg sterkt at er sant. For det første fins det vel fortsatt sånn billig kneip til under en tier? Alle har da råd til det? For det andre kan hun vel gjøre det samme som elever som ikke gidder å ha med matpakke gjør?  Sørge for å få seg en lærer med bløtt hjerte som villig deler ut knekkebrød hver dag.  Dermed kan hun få både kveldsmat og lunsj uten at det går utover hennes gjerrige familie.

75 000 barn er fattige i Norge, skriver dere videre. Det betviler jeg på det sterkeste, og vil gjerne se bevis. Vi husker da alle at en tidligere regjering bestemte at fattigdom skulle bekjempes innen 2015 eller 2030 eller hva det var. Uansett, det er da så lenge siden det ble bestemt at det umulig kan være så mange fattige igjen. Det må det dreie seg om noe resterende rask som selv har valgt å leve i fattigdom?

Men det som virkelig fikk meg til å sette kaffen i strupen er prisen på sms-aksjonen. 80 kroner! Nå før jul? Altså, jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne. Jeg har et mobilabonnement hvor sms er inkludert, men jeg betviler på det sterkeste at de gidder å dekke regningen hvis jeg sender slike sms’er. Dermed må jeg betale selv, og det passer ærlig talt ikke så godt å legge til 80 kroner på en regning som skal betales etter jul.

Et alternativ kunne jo vært at jentene fikk en slik sms i årets pakkekalender. Men da hadde det blitt 160 kroner, og det er ikke sikkert de hadde satt pris på det, en gang. Kunne dere ikke tatt ti kroner per sms i stedet? Det er som å sende to stemmer i Skal vi danse, og det har vi gjort mange ganger.

Et år fikk jentene for øvrig hver sin geit i julekalenderen. Det var stor stas, helt til de forsto at vi aldri kom til å høre noe mer om den geita. Har dere vurdert om de som sender en slik sms kan få noen bilder tilbake? Vi hadde satt pris på et bilde av ei nydelig lita tulle som har fått ti brød for pengene og som smiler og takker oss.

Jeg måtte forresten bestille ny kaffe da jeg i min opprørthet glemte å drikke opp latte’n. Inkludert driks kostet det meg jammen 40 kroner, dermed synes jeg det er rett og rimelig at det holder å gi dere 40 kroner. Da føler jeg at vi er skuls.

Forresten lar jeg være å gi barna mine dette i julekalenderen, jeg tror det er best de ikke vet at det fins fattige barn i dette landet. Det kan bli litt vanskelig å forklare hvordan det kan ha seg i 2013, og jeg har ikke tid til å sette meg ned og samtale med dem om dette nå før jul.

40 kroner er på vei!

Innlegget fortsetter under bildet

hjelpe_______________________________________________________________

Kjære lesere. Dette er et innlegg skrevet med ironi. Det er også publisert i fylkesavisa Vestfold Blad uke 49. 

Vi har alle ulike organisasjoner vi ønsker å støtte, ulike formål vi synes er gode. Desember er en måned hvor mange barn får enormt mye. Lekre pakkekalendere, mange gaver og ikke minst flotte gaver. Endel barn i landet vårt står utenfor dette. Noen må velge mellom å spise kveldsmat eller ha med matpakke på skolen. Noen kan ikke gå i andres bursdag, noen kan ikke invitere til sin egen. 

I vårt land, hvor vi jevnt over er rikere enn de fleste på denne jord, opprører det meg. At vi fortsatt har så mange som 75 000 barn som regnes som fattige. Dette er noe jeg hadde lyst til å sette fokus på. Voksne for barn har en sms-kampanje nå før jul som traff meg i hjerterota.

Jeg har full forståelse for at noen ikke kan støtte med 80 kroner. Jeg håper at noen har lyst og kan. Men jeg ønsker også at hvis du liker innlegget, deler det videre på Facebook, uansett om du støtter organisasjonen eller ei. Det kan være din julegave til meg♥

smshjelpe 

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Refleksjoner. Bokmerk permalenken.

8 svar til Kjære organisasjonen Voksne for barn

 1. André sier:

  Hahaha… sånn halvveis i lesningen begynte jeg å lure på om noen hadde hacket bloggen din 😛 ironi er et fint virkemiddel.

  Takk for at du gjør oss oppmerksom på dette ❤ Jeg har nå også gitt min støtte og skal dele det videre til mine venner og kjente 🙂

 2. Heidi sier:

  Hmmmm. Jeg brukte litt tid på å forstå at dette var ironisk, og når jeg skjønte det tenkte jeg: Var dette morsomt? Og svaret ble nei… En viktig sak å fronte, men synes du angriper den med feil virkemiddel. Mvh Surpomp som vanligvis ELSKER bloggen din

  • Takk for innspill, jeg setter pris på det:) Det skal ikke nødvendigvis være morsomt, men heller skape en refleksjon som gjør at leseren må kjenne litt på hvilke følelser teksten vekker.

 3. Lisbeth Henriksen sier:

  Det finnes nok noen som faktisk har det synspunktet som du formidler i den ironiske delen av blogginnlegget desverre 😦 Noen vil ikke hverken se det høre om det eller snakke om det… det er liksom litt tabu. «Tenke seg å komme her og ødelegge julestemninga for folk som har shoppet jakker til 8 tusen for sine små liksom» (Ironi) I disse tidene er det antageligvis enda mer stigmatiserende å være utenfor og må stille seg i matkø hos frelsesarmeen et eller annet sted i landet. Vi bør spørre oss selv hvordan vi kan gjøre noe for dem som ikke har i overflod og kanskje levere gaver til innsamling, støtte med en sms eller være frivillig i julen hos ulike organisasjoner som lager til jul for de som ikke har råd eller er alene. Det gir julen den meningen den burde ha syns jeg

  • Den debatten om merkeklær til barn som var forrige uke, den gjorde meg helt uvel. Tenk hvordan den diskusjonen oppleves av noen, også nå før jul. Jeg synes det er så leit, jeg. Takk for kommentar! Jeg synes det er en fin ting hvis man som familie kan ha en juletradisjon – stor eller liten – som handler om veldedighet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s