Kosthold – den ærlige sannheten

Dere har spurt om jeg kan skrive et ærlig innlegg om kosthold. Og ja, det kan jeg. Men vet dere, dette er faktisk et litt sårt tema for meg. Jeg skal forklare hvorfor.

Da Mira, vårt andre barn, var seks uker, skulle jeg trå til. Jeg startet å trene, gikk raskt overalt jeg skulle og slanket meg på tradisjonelt vis. Jeg jogget og trente styrke og Mira fikk servert mye svett pupp, og jeg følte egentlig at puppene ble helt myke og innholdsløse. Jeg holdt på i 8 uker – og jeg gikk ned 1 kilo totalt. Samtidig la lillemor bare på seg rundt 100 gram i uka. Hun var urolig, vondt i magen og fikk etterhvert homeopatmedisin. Jeg ble veldig bekymret for hennes trege vektøkning, og helsesøster ba meg vurdere å begynne med tillegg til Mira.

Etter åtte uker og våre resultat på -1 kilo og + 800 gram, måtte jeg stikke fingeren i jorda. Det var ikke verdt det. Så jeg kuttet slankeprosjektet (og la på meg fem kilo – som senere ledet til at jeg startet på lavkarbo) – og best av alt – Mira la på seg og ble rolig igjen.

Jeg har alltid hatt dårlig samvittighet for akkurat dette. At jeg ikke raskere oppfattet sammenhengen mellom mitt forsøk på å gå ned i vekt og at lillesnupp la så dårlig på seg. Dette kjenner jeg på fortsatt.

Valgene vi tar, har gjerne sin bakgrunn i våre tidligere opplevelser. Og denne gangen har jeg valgt at de seks første ukene skulle være fredet. I starten ble det mye brødskiver, men etterhvert fikk jeg så vondt i magen at det stoppet seg selv. Og jeg tenker at det er litt slik, at det skal være endringer som får oppstå av seg selv. Nå er lillemann 9 uker i dag, og kostholdet ser omtrent slik ut:

*Egg til frokost, typisk omelett av to egg, litt fløte og ost, agurk og paprika

*Lunsj: her slurver jeg mye, det blir gjerne ikke et ordentlig måltid. Det blir ofte noe sånt som en questbar, litt spekepølse og noen nøtter.

*Middag: typisk lavkarbomat, med kjøtt/fisk/fugl, fet saus og grønnsaker.

*I løpet av dagen blir det stadig litt eller mye av: gojibær, et knekkebrød, et egg, nøtter (paranøtter og pecannøtter), en yoghurt (0% fra yoplait)

*Jeg drikker fun light saft, mye vann, 3-4 kopper kaffe med laktosefri fløte og varierende mengde te…

Alt i alt spiser jeg kornprodukter kanskje en gang om dagen, i form av 1 knekkebrød eller et rundstykke på lørdager.

Akkurat nå er jeg litt forsiktig med grønnsaker, for lillemann har reagert litt på alle de grønne jeg elsker. Jeg synes egentlig jeg godt kan spise frukt, men jeg er jo allergisk mot det meste av frukt, så det blir sjelden likevel. Jeg har spist en del tørket frukt etter fødsel, men har nå kuttet drastisk ned på denne sukkerbomben.

Jeg må si: for meg er ikke fun light, yoplait 0% osv en sunn del av et kosthold. Det er heller ikke en del av lavkarbokosthold, synes jeg. Lavkarbo skal baseres på naturlig mat og naturlige råvarer. Disse produktene har ikke noe å gjøre i et eat clean-kosthold. 

Men ja, jeg spiser slik nå. Jeg har behov for noe som er lett tilgjengelig (yoghurt) og jeg trenger at noe gir smak av og til (saft). Jeg har levd flere år uten å drikke saft eller spise yoghurt, og etterhvert skal jeg spise mer strikt igjen. Akkurat nå fokuserer jeg imidlertid på disse punktene:

*Min mentale helse – jeg trenger å gå tur med vogna i dagslys og jeg trenger mye ro og stillhet. Jeg skal bli helt meg selv igjen! Jeg føler egentlig at jeg er det, men kjenner at dette trenger jeg virkelig for å holde meg der.

*Jeg skal ikke spise for å spise (typisk meg), men øver på å spise når jeg er sulten – og å ikke spise når jeg ikke er sulten… Dette er en utfordring, for jeg er en impulsiv spiser, som har lett for å bare spise uten å kjenne etter.

*Åpent hjem – vi har ofte ekstra ungdom i hus, og jeg vil at det skal være nok mat til de også. Da spiser jeg heller litt ris eller potet.

Så sånn er det 🙂 Mens andre bloggmammaer koker kraft, spiser vilt og innmat, drikker jeg fun light, går tur med questbar i stelleveska og kjøper rimelig oppdrettslaks i stedet for villaks. Her beregnes det nemlig middag til fire voksne, og hvis det blir noe igjen blir det kveldsmat til mannen.

Nå må dere ikke henge meg for hva jeg spiser! Send meg litt kjærlighet i stedet ♥

♥Cecilie – som våknet 05.15 ny tid, mens barna sov til 07.30…

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Småplukk. Bokmerk permalenken.

21 svar til Kosthold – den ærlige sannheten

 1. Christine sier:

  Takk for at du deler! Du er en super rollemodell. Disse «supermammaene» vil jeg tro fører til mange hevede skuldre og tanker om at en selv ikke er god nok eller gjør nok, i en tid hvor en bør bruke energien på å bli kjent med et nytt liv og elske både det og seg selv!

 2. Ann-Katrin sier:

  Kjærlighet sendt ❤ Dette er noe jeg liker best med bloggen din, at du er så ærlig på at ting ikke alltid er helt perfekte, noe vi alle kan kjenne oss igjen i. Takk for at du deler! Og jeg synes nå heller ikke at ditt kosthold er noe ille, du spiser jo mye sunn mat med gode næringsstoffer.

  • Takk for kjærligheten 😀 Jada, jeg spiser mye bra. Men kan avsløre at jeg, etter å ha vært oppe siden litt over fem, har drukket mye pepsi max, flere kopper kaffe og spist to barer. Hehe og uff 😉

 3. under opplæring sier:

  Åh! En fryyyd for øyet å lese slike innlegg!!! Er nok flere enn meg som kjenner seg igjen her tenker jeg 😉 etter tre-fire år på lavkarbo nå prøver jeg og nærme meg noe midt imellom om du skjønner, men d er ikke lett.prøver og spise ren mat, og hjemmelaget snop (eller questbarer når sjesken tar overhånd) men prøver og kutte littebitt ned på fett og innføre litt mer karbo.da tenker jeg spes.til frokost for da klarer ikke jeg omelett eller noe fett eller middagsrest….før jobb, uteblir for tidlig og d eneste som smaker da er ett par skiver m gulost og en rykende god og varm kaffikopp! Og litt potet blir d her også når d plutselig er venninner med hjem fra skolen…da må d spes på litt så alle får middag 🙂 bare av ren nysgjerrighet, når du skriver fet saus til middag, pleier du da og koke ut stekepanne m fløte-type saus eller blir d ferdig sauser eller poser?
  I morra får jeg nok de nyeste Quest barene m peanøtt smak i ogs!weeee….. små hverdagsgleder sier jeg bare!! 😉 gir lyd fra meg om der gode eller ei 😉

  Er så utrolig stas at du er tilbake m blogginnlegg! Kjenner meg så igjen i ting du skriver 🙂

  • Tusen takk, så koselig tilbakemelding! Jeg koker ut panna med fløte, ja. Det blir posesaus av og til, når mannen vil ha noe spesielt. Jeg er ikke så glad i saus, så jeg legger ikke sjela mi i det heller…:D

   Jeg må le, jeg har bestilt de nye questbarene double chocolate chunk…. flere som er fysne 😉 Da skal jeg fortelle deg hvordan de er 😉

   Artig at du har opplevd det samme som meg – at noen ganger må man spe på. Plutselig så opplever jeg at det er nye hensyn som må tas. Ha en skjønn søndag, gode du!

 4. Siv sier:

  :))) kjenner meg igjen på mye ja… 🙂 Har så lyst å leve helt etter «boken» for eksempel kostholdsdoktoren 😉 men jeg ble faktisk litt små stressa av å skulle nå alt.. som unger, hund, jobb og 8 timers trening, pluss all maten jeg måtte få tak i og lage fra byrjan. Kroppen ville ikke roe seg ned når kvelden var der…blir litt «høg» i ketose og tar for mye over hodet… så gir kroppen beskjed på sin måte…. må gire ned noen ganger og da blir det noen litt lettere løsninger…. 🙂

  • Jeg tenker at å leve etter «boken» også innebærer å kutte litt hverdagsstress 😉 Noen ganger må man vel akseptere at det er som det er akkurat nå – men jobbe seg sakte mot endring – hvis man vil 🙂

 5. Silje Silje sier:

  Jeg liker deg! 😀

 6. Helene sier:

  Takk for at du deler 🙂 det er ikke alltid lett å være en kostholdsblogger når en har en dårlig periode. Når matlysten ikke er der, eller ikke har lyst på de riktige tingene. Som du sier så er det mentale ekstremt viktig! Jeg reagerer endel på grønnsaker selv, men jeg liker å juice, det synes jeg fungerer veldig bra for å få i meg litt grønnsaker hver dag. Ta vare på deg selv ❤

  • Takk! Jeg er egentlig veldig glad i juicing selv. Men nå har jeg ikke tørt, jeg er så redd for at lillemann skal reagere i magen. Han er nemlig deilig rolig, og jeg har ikke lyst til å forstyrre freden for litt grønnsaker. Men skal absolutt prøve meg fram litt snart. Det er jo en nydelig start på morningen! L.O.V.E. navnet på bloggen din!

 7. Komadyret sier:

  Qestbar, namnam 😉 gratulerer med familieforøkelse 😀

 8. Beate sier:

  Men du, når man ammer, da er det lov med litt «annet» kosthold enn det man vanligvis ville holdt seg til. Selv har jeg spist veldig annerledes siden berta kom til verden for 6 mnd siden. I begynnelsen spiste jeg mye brød, ris og pasta for jeg hadde null lyst på fett og for meg var det veldig viktig at jeg hadde nok mat til henne 🙂
  Nå har jeg nærmet meg et mer normalt (for meg) kosthold 😀

  • Du har helt rett, altså. Jeg spiste endel brød på slutten av svangerskapet og i begynnelsen av ammeperioden. Så stoppet det seg selv, jeg fikk skikkelig vondt i magen. Og innså at det er en prosess – kostholdet retter seg etterhvert. Jeg tar grep når jeg er klar, hvis du skjønner hva jeg mener 🙂

 9. Inger Johanne sier:

  Synes du er superflink jeg 🙂
  Husk at du har resten av livet til å bli like slank og flott igjen og at du heller skal nyte denne tiden. En annen ting er at jeg merker selv at hvis jeg er flink til å spise ordentlige måltider er det mye lettere å unngå alt det andre «tullet» utover og energien blir mye bedre.

 10. Maja sier:

  For et fint og ærlig innlegg! Kjenner meg utrolig godt igjen i «menyen» din. 🙂 Godt å høre det fra noen andre også. 🙂

 11. mikkimy sier:

  Knis, jeg har hatt det veldig likt de første månedene(ref også forrige innlegg om vekt). Blir sprø av de andre på barselgruppa som «spiser smågodt hver dag og kiloene bare renner vekk…» AARGH.Etter 6 mnd hev jeg meg på en paleo challenge light og kuttet alt av sukker osv, og det føltes herlig og rett – men akkurat som deg har jeg hatt enormt lyst på brød før dette. Velger å klappe meg selv på skuldra for at jeg har kuttet pepsi max og alt godteri selv om det går man en raw food/quest bar iløpet av uka. Jeg er sikker på at det er noe du kan klappe deg selv på skuldra for, feks at du er så flink og lytter til krøppen denne gangen ;). Du er flink du!
  M

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s