Langtidsstekt ribbe

En av de aller dyktigste jeg vet om innen fagområdet mat og helse, er Jens Veiersted. Etter å ha hørt han fortelle om mørheten man oppnår ved langtidssteking av kjøtt, funket min impulsive side omtrent sånn: Jeg hørte hva han sa. Jeg så en ribbe i butikken. Jeg kjøpte ribba. Jeg husket ikke hvorfor jeg tenkte at det var bra med langtidssteking og googlet side opp og side ned (her ligger problemet for noen av oss impulsive. Vi husker at noe er bra, men ikke hvorfor). Da fant jeg følgende fra matprat.no:

Jo høyere kjernetemperatur over 70 °C, jo mer koagulerer proteinene, muskelfibrene trekker seg sammen, og kjøttsaften pipler ut av kjøttet. Ved langtidssteking på lav temperatur får du god kontroll med å holde kjernetemperaturen under 70 °C, og dermed oppnå et saftig og mørt resultat. Det mest ideelle er at kjernetemperaturen holder seg mellom 55-65 °C under tilberedningen. Et stort stykke høyrygg på ca. 3 kg er ypperlig til langtidssteking, og generelt så trengs hverken salt eller krydder for at kjøttet skal smake godt. Langtidssteking gjør ikke bare at kjøttet blir mørt og saftig, men også at den naturlige kjøttsmaken utvikler seg, så salt og krydder nesten blir overflødig.

Kjernetemperatur betyr temperatur inni kjøttet. Jeg brukte ikke termometer, kun feelingen og  framgangsmåten jeg fant på bloggen Heia mat.

Ribba mi sto i ovnen i totalt 8,5 timer. De første 40 minuttene stekte den midt i ovnen på 180 grader. Ribba lå med svoren ned, og jeg helte i vann som sto til midt på ribba.

Deretter senket jeg temperaturen i ovnen til 75 grader. Jeg snudde ribba med svoren opp, og la en tallerken under for å få en forhøyning. Jeg helte ikke av vannet.

Etter 7 timer flyttet jeg ribba et hakk opp, og skrudde opp varmen til 275 grader. Svoren poppet jevnt og fint. Jeg lot den få tid, og den brukte oppimot en halvtime på å poppe helt.

Ribba ble svært saftig, og svoren ble helt anderledes enn ved vanlig steking. Den ble helt porøs, og minnet om det porøse bacongullet (?). Det er derfor viktig å salte og pepre svoren godt! Jeg hadde kjøpt en familieribbe, altså en ribbe med både en kotelettdel og en tynnribbedel. Kotelettdelen ble altfor tørr, så dette egner seg til tynnribber. Hvis du har en familieribbe, kan du også skjære av kotelettdelen og tilberede den på en annen måte:)

Velbekomme! Det er vel verdt å teste, for det ble verdens nydeligste svor og den saftigste ribba!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Jul, Middagstips. Bokmerk permalenken.

12 svar til Langtidsstekt ribbe

 1. Ja, ikke sant Jens er noe av det herligste som finnes?
  Ha en fin søndag Cecilie!
  Klem fra Spania!

 2. Denne så bra ut. Typisk problem med familieribben er jo å få den like bra over alt…. Jeg har gått over til tynnribbe og synes det er både enklere og gir et bedre resultat

 3. Må si det så veldig godt ut! 😀

 4. lipslife sier:

  Herlig! Da er juleribba i boks 😀 Har kjøpt meg en crockpot/ slow cooker og den er genial til å tilberede kjøtt i, kraft også. Bruker å putte maten oppi om kvelden, skru den på om morningen, og så står den og putrer på lav varme heile dagen. Så kan eg nyte kjøtt som smelter på tunga om kvelden/ettermiddagen. Eg kan jo bare putte ribba oppi den og så grille den i ovnen til slutt 🙂 gleder meg, det så skikkelig godt ut!

 5. Ida sier:

  Du, Cecilie! Nå føler jeg VIRKELIG med deg… Fikk hjernerystelse selv på lørdag! Er det mulig?! Bør vel logge meg av PCen nå, hehe…

 6. Steke ribba så lenge, a gett! 😀 Det fikk jeg kjempelyst til å prøve.

 7. Yvonne sier:

  Hei, hadde du aluminiums folie over?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s