Bokanmeldelse: Matrevolusjonen av Andreas Eenfeldt

Om forfatteren:

Som ung og nyutdannet lege får Andreas Eenfeldt øynene opp for at dagens kostråd ikke skaper friskere mennesker. Eenfeldt begynner å lese litteratur om naturlig kost og startet sin blogg, kostdoktorn.se i 2007. Den er nå Sveriges største helseblogg.

Om boka:

Andreas Eenfelt viser med sin bok at han har en drøm og en visjon: å starte en revolusjon som skal få oss til å spise oss friskere. Mange av dagens sannheter om mat analyseres og knuses i Eenfeldts bok.  Han skriver selv at boka er skrevet for deg som kan ta til deg nyheter, som kan frigjøre deg fra foreldete idéer.”

Det som i aller størst grad skiller denne boka fra andre bøker som er utgitt innen lavkarbo / LCHF, er at Eenfeldt går så dypt inn i det som fins av forskning og materiale. All ære til andre forfattere, men i Matrevolusjonen hentes ny og gammel forskning fram, og blir grundig gjennomgått.

Boka er delt inn i tre deler: Bakover, Framover og Praktiske råd. Særlig delen Bakover er bokas store styrke. Eenfeldt går grundig til verks, og viser og forklarer grunnlaget for dagens kostråd. Han viser til tre store endringer som er skjedd i vårt kosthold i nyere tid: jordbruket som innførte stivelse i vår kost, den fabrikkfremstilte, næringsfattige maten, og til sist fettskrekk som fikk oss til å spise mer av de to foregående.

Dette er de tre punktene som har fått oss til å spise oss syke og fete.

Kostdoktorns kostråd:

Hovedsaklig skal vi unngå sukker og stivelse. Vi skal spise naturlig fett, både det som fins i fisk, avokado og nøtter, men også den som fins i kjøtt, smør, egg og fete meieriprodukter. Basisen i kostholdet bør være fisk, kjøtt, smør, egg og grønnsaker. For vektnedgang og stabilisering av blodsukker, får du tydeligst effekt av å gå lavt på karbohydratene. Men Eenfeldt anbefaler at enhver prøver seg fram, og sier også at mange klarer seg fint med moderate mengder karbohydrater i kosten. Sukker og stivelse er det viktigste å unngå.

Om kosthold og sykdommer

Andreas Eenfeldt gjennomgår våre moderne livsstilsykdommer og tar for seg forskning og kosthold knyttet til disse. Hvis du selv har, eller har noen i din nærhet med diabetes, hjerte- og karsykdom, kreft, PCOS, høyt blodtrykk og/ eller fedme, vil du kunne finne grundige svar på hvordan kosthold påvirker disse sykdommene.

Et eksempel: Eenfeldt viser til en  stor studie, Women’s Health Initiative, publisert i 2006. Studien gikk over 8 år, og delte 50 000 kvinner inn i to grupper. Den ene gruppen skulle spise som før, mens den andre spiste fettfattige lightprodukter, frukt og grønt samt mosjonerte mer. Etter 8 år viste undersøkelsen at disse kvinnene ikke var friskere enn kontrollgruppen. De hadde ikke færre tilfeller av kreft, eller hjertesykdom. Et par tusen kvinner med hjertesykdom inngikk i studiet. Resultatene viste at de var blitt sykere av å spise fettfattig. Eenfeldt viser til at det å spise fettfattig, ga 26 prosent ØKT RISIKO for å få hjerteinfarkt eller slag for allerede hjertesyke.

Hvem bør lese denne boka?

Du bør lese denne boka hvis du ønsker en grundig gjennomgang av forskning og teorier bak et lavkarbokosthold. Du bør lese den hvis du av og til kommer til kort når noen spør deg hvorfor du spiser som du gjør.

Du bør lese boka hvis du ønsker å spise deg energisk og treningsglad, og vil forebygge sykdom.

Hvis du har en lege som er uenig med deg i ditt lavkarbovalg, bør du låne denne boka til legen din.

Hvis du er helsepersonell/ personlig trener osv, bør du lese denne boka, fordi du kommer til å få pasienter og kunder som spiser lavkarbo.

Eenfeldts drøm er at vi skal få en matrevolusjon. Jeg tror at han får et fabelaktig 2011, og at Matrevolusjonen ikke kan overses!

Boka utgis av forlaget Lille Måne og er å finne i landets bokbutikker. Boka kan også bestilles på lillemaane.no her til 349 kroner. Boka kan også bestilles som e-bok via samme link, til kun 99 kroner. Mer om forlagets e-bokløsning kan du lese her.

Dette innlegget ble publisert i Lavkarbo. Bokmerk permalenken.

16 svar til Bokanmeldelse: Matrevolusjonen av Andreas Eenfeldt

 1. Gry sier:

  Har du vært oppe i hele natt og lest nå? 😉
  Veldig hyggelig å hilse på deg i går 😀

 2. spennende å gi denne til legen 😉

 3. Har bedt biblioteket ta den inn, de pleier å være greie sånn.. 🙂

 4. Tone Cecilie sier:

  Hei Cecilie
  Veldig hyggelig å hilse på deg i går!
  Det var et utrolig bra foredrag, ikke sant? Egenlig var det to bra foredrag, for Terje Sandberg hadde jo også et inspirerende foredrag. Jeg kjøpte Matrevolusjonen i går, omsider. Har liksom «spart meg» til den norske utgaven, og nå fikk jeg den jo signert også. Nå blir det noen gode lesestunder fremover…..

  • I like måte, Tone Cecilie! Takk for at du kom bort, veldig stas! Terje Sandberg var fin, jeg tenkte jeg skulle skrive et eget innlegg om han og boka hans! Kos deg med Matrevolusjonen 🙂

 5. MaritBE sier:

  Den vil jeg absolutt lese en dag 😉

 6. Ingerid sier:

  Er den godt skrive? Lettlest? Vurderar å kjøpa den, men eg slit med å komma meg gjennom diett- og livsstilsbøker fordi dei ofte er dårlig skrive og/eller dårlig oversatt.

 7. Khi/Ingunn sier:

  Må umiddelbart sjekke om den kan leses på Kindle 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s